Welkom bij Lagotto.nl

Verzorging

Een verzorgingsbeurt moet voor de Lagotto ,en elke hond, iets leuks zijn. Als het goed is word de pup bij de fokker al gekamd en geborsteld.Het is de bedoeling dat u daarmee doorgaat.Dit voorkomt namelijk een hoop problemen bij bijvoorbeeld de dierenarts of de trimsalon.

Ogen

Vieze ogen kunt u schoon maken met een wattenrondje met daarop (afgekoeld) gekookt water of een speciale oogcleaner. Maak het watje flink nat zodat het vuil goed losweekt en dus sneller loslaat. Altijd van binnen naar buiten wrijven! Anders kan het vuil onder "het derde ooglid" komen wat kan gaan ontsteken. Het oog natuurlijk wel weer droogmaken. Laat de trimster de ogen goed vrijknippen.

 Oren

Het haar in de gehoorgang moet eruit geplukt worden. Dit kan met een pincet (hier is wel wat ervaring voor nodig) maar iets veiliger is met de vingers. Om wat meer grip te krijgen kunt u wat krijt of magnesium op uw duim en wijsvinger doen. De oorschelp kunt u 1x in de week schoonmaken met een lotiondoekje (bijv. Van zwitsal). Het mag geen oliedoekje zijn! De gehoorgang alleen schoonmaken als dit nodig is. Mocht er een bruin/zwartachtige afscheiding in het oor zitten, dan kan dit oormijt zijn. Dit moet zorgvuldig behandeld worden. Bij uw dierenarts kunt u een zalf halen die dit probleem verhelpt. Maak de kuur altijd af. Het is verstandig om de hele hond te wassen omdat mijten vaak op het kruis van de hond zitten.
 

Gebit

De ene hond heeft meer aanleg om tandsteen te krijgen dan de andere. Controleer tijdens de verzorgingsbeurt het gebit even. U kunt uw pup eraan wennen om de tanden te poetsen.Dit kan met een kindertandpasta of een tandpasta uit de dierenwinkel.Er zijn ook speciale doekjes in de handel om tanden mee te poetsen.Vraag uw trimster om de tanden even schoon te maken tijdens een trimbeurt.
 

Reuen

Houd de voorhuid van een reu altijd in de gaten.Mocht er een groene of gele pus uit komen ga dan gelijk naar uw dierenarts. Dit is waarschijnlijk een ontsteking. U kunt de voorhuid ook schoon maken (spoelen) met een daarvoor bestemde cleaner. Doe dit niet te vaak dit zal de afscheiding alleen maar stimuleren. Hou het haar op en nabij de penis kort.


Teven

Houd het haar rond de vulva kort. Geef een loops teefje iets meer verzorging. Het haar kan nml. In een dag ontzettend gaan klitten.


Nagels

De nagels moeten kort gehouden worden.Bij de fokker moeten de nagels minimaal 3x geknipt zijn.De nageltjes kunnen nml. de moederhond verwonden.Als de nagels niet of te laat worden geknipt groeit "het leven" te ver doorwaardoor je ze niet meer zo mooi kort kunt knippen.Dit is vaak een lelijk gezicht. Als u zelf de nagels knipt zorg dan dat u goed bent voorgelicht.Vraag uw trimster de nagels te knippen bij een trimbeurt.
 

Vacht

1x in de week moet de Lagotto gekamd en geborsteld worden. Een hondje die naar de show gaat heeft een wat andere vachtverzorging nodig. Deze informatie kunt u opvragen.Met een pennenborstel (ook wel universeelborstel genoemd) word de hele hond voorbewerkt. Denk ook aan de oksels,liezen, achter de oren, baard en snor.Hier zitten vaak de klitten. Daarna loopt u de hele hond na met een kam om evt. Achtergebleven klitjes mee te nemen.Tussen de tenen zitten vaak hele kleine klitjes die ook voorzichtig met een kam verwijderd moeten worden.Spuit de hele hond nat met een plantenspuit (niet door en door nat) om zo de krul weer terug te krijgen. Kneed het haar even goed zo is het resultaat nog beter. Leer uw pup een aantal commando's tijdens het borstelen. En probeer uw pup op de rug te leggen als u borsteld, op deze manier kunt u goed bij de liezen en oksels. Zoals al eerder aangegeven werd moet u uw Lagotto leren dat een verzorgingsbeurt leuk is. Begin er dus vroeg mee. Ook al heeft u pup nog niet zo veel haar. Als u uw hond elke week goed verzorgd, kunt u soms eerder kwaaltjes of andere dingen ontdekken en dat voorkomt een hoop narigheid. Denk eens aan een ingegroeide grasaar, teken, vlooien, gebroken nagel, oorontsteking, lipplooiexceem.Deze en nog veel meer dingen kunt u vroegtijdig ontdekken en behandelen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.