Welkom bij Lagotto.nl

Vachtverzorging

In Italië wordt de Lagotto Romagnolo twee keer per jaar geschoren. Voor een hond waar nog mee gewerkt wordt is dat natuurlijk wel efficiënt, maar als huishond is het leuker dit hondje in een mooi geknipt jasje te zien......

 


In maart 2009 verscheen dit artikel in Groomers Europe. Het volledige artikel kunt u HIER downloaden.  
 


Kleuren: 
Effen wit, met bruine of oranje vlekken, bruinschimmel, effenbruin in verschillende tinten maar nooit zwart. Een Lagotto Romagnolo mag er niet uitzien als een Poedel, maar moet er natuurlijk uit blijven zien. Veel fokkers onderschatten het onderhoud van dit leuke ras en adviseren om 1 à 2 keer per jaar de vacht te scheren. Maar leuker is de vacht met de schaar in te korten tot de gewenste lengte. Dit
houdt in dat de hond 1 x per week of 2 weken (ligt aan de structuur van de vacht) geborsteld en gekamd moet worden en om de 8 à 10 weken is een bezoek aan de trimsalon een noodzaak.

In de trimsalon:
Wordt de Lagotto Romagnolo thuis goed onderhouden dan kan men volstaan met 1 x per drie maanden een goede was en knipbeurt. Men loopt dan altijd met een goed verzorgd hondje. Begin met het  knippen op een leeftijd van ongeveer drie maanden  gewenningsbeurt). Hopelijk heeft de fokker de pup al een paar keer op de trimtafel gehad zodat deze gewend is aan borstel, kam en föhn; dat zal veel “gedoe” voorkomen bij de hondenkapper. Voor het knippen eerst het  overvloedige haar uit de gehoorgangen plukken, tussen de voetzolen het haar  wegknippen en eventueel de nagels knippen. Buikje scheren met 7 of 9 mm.

Wassen:
Gebruik een goede shampoo en eventueel een conditioner (deze laatste niet net voor een show). Drogen met de Gizmo maakt borstelen tijdens het drogen overbodig.

Als de hond droog is, goed doorborstelen en kammen. De Lagotto Romagnolo hoeft niet zo fluffie te zijn als een poedel, maar hoe minder krul er na het drogen nog in zit, des te mooier kun je de hond knippen. Als de hond
klaar is bespuiten we de vacht met een plantenspuit, zodat de krul weer wat terugkomt. De krul komt pas echt goed terug als de hond goed nat is geworden door een regenbui of een duik in de vijver. Maar dat is aan de eigenaar zelf nadat hij je kapsalon heeft verlaten.

Het knippen van de Lagotto Romagnolo:
Begin iets voor de staartinplant en knip de rug recht (iets oplopend mag) tot aan de schoft. Het hele lijf knippen op dezelfde lengte; volg hierbij de contouren van het lichaam.
De onderborst tot aan de ellebogen laten reiken. Vanaf de kaaklijn tot aan het borstbeen
kort knippen; vanaf borstbeen iets langer laten en mooi aan laten sluiten aan de haarlengte van de onderborst.
Voorbenen als pilaartjes met ronde voeten. Onderborst naar liezen toe niet teveel laten oplopen (geen taille). Knip de achterkant (billen) vrij kort, zodat de hond van achteren gezien breed lijkt. De Lagotto Romagnolo heeft ook brede dijen. Vervolgens de achterbenen knippen; goede hoekingen er in en een laag geplaatste hak. Voeten ook weer rond knippen, hoewel de achtervoeten
meestal ovaler worden dan de voorvoeten.

De staart aan de onderkant kort knippen. De bovenkant met een mooie overgang naar de kortgeknipte rug langer laten, uitlopend in een punt. De staart reikt bijna tot op de hak; knip dus de punt niet te kort als de hond een (te) korte staart heeft (een zgn. worteltje).

Het hoofd is het kenmerk van de Lagotto Romagnolo.
Oren aan de achterkant tussen duim en wijsvinger kort knippen. Binnenkant oren ook kort knippen. Dan onderkant rond knippen, maar meer naar het hoofd
toe het haar langer laten, zodat het lijkt of de oren “wegvallen” in het lagere wanghaar. De onderste 3 à 4 cm van de buitenkant van de oren korter knippen maar naar het hoofd toe langer laten (overgang hoofdhaar met oorhaar).

De schedel bovenop ongeveer een handbreedte korter knippen.
Ogen mogen gezien worden; het haar in de ooghoeken (als bij de westie); de ooghoeken dus kort knippen, maar laat het haar op de neusrug lang.
De baard mag ingekort worden net als het wanghaar. Als het Lagotto-hoofd klaar is moet het van voren gezien “rond” zijn, mag je de ogen zien en de geknipte puntjes van de oren. Onder de oren, waar het haar erg dik is, kun je uitdunnen met een grove dubbele effileerschaar, zodat de oren mooi “aanliggen” dus niet uitstaan. Je kunt het hoofd ook geheel effileren. De nek kort knippen van 2 cm achter de occiput tot op de schoft. Als de Lagotto Romagnolo geschoren moet worden om wat voor een reden dan ook, probeer dan in ieder geval het hoofd wel te knippen of te effileren, anders is het geen Lagotto Romagnolo meer.

Het bovenstaande is weergegeven in onderstaand schema:

 

a-b

Rug mag iets oplopen naar de schoft


i

Staart onderkant kort, bovenkant in het verlengde van de rug, uitlopend in een punt

a-c

Vloeiende overgang met de staart


j

Oren achterkant en onderkant kort, voorkant overlopend in het langere wanghaar

d

Hals tot borstbeen kort


k

Hoofdhaar niet te lang

c

Vanaf borstbeen haar langer


l

Wanghaar, snor en baard tamelijk lang (in verhouding met de rest van het hoofd)

c1

Hoeking voorborst/been


m

Haar op de neusrug niet wegknippen

e

Onderborst reikt tot ellebogen


n

Ogen mogen zichtbaar blijven

f

Voorbenen recht
g

Achterbenen met goede hoekingen *g¹ en met lage hak *g²
h

Ronde voeten, achter iets ovaal
 

Greet Los

Artikel overgenomen uit Groomers Europe 3/2009